TPAO Logo Yarışma Sonuçları

Bilindiği üzere TPAOnın ödüllü logo yarışması büyük ses getirmişti.Bir çok grafikerin katılımyla gerçekleşen yarışmada nihayet sonuçlar açıklandı.Sonuçlarda “birincilik” ödülünün olmadığı görülüyor.Nispeten TPAO yarışmaya katılan eserlerden birinci olabilecek düzeyde bir logo bulamadı.2.lik 3.lük ve mansiyon ödülleri ise sahiplerini buldu.Buna göre 2.lik ödülü Özge Alparslan’a 3.lük ise Semih Akın Tozlu’ya gitmiş.Aşağıda ödüle layık görülen eserleri sizler için derledim.Sonuçları daha detaylı olarak buradan görebilirsiniz..

tpao2 tpao3

tpao4 tpao5

tpao6 tpao7

Technorati Etiketleri: ,,

16 yorum:

Alper İrfan BAY dedi ki...

TPAO YARIŞMASI KENDİ ADIMA BİRKAÇ HAYAL KIRIKLIĞININ ADI OLDU. (2.)İkinci hayal kırıklığım: Şartnamede ÖZGÜNLÜĞE (BENZERİ AZ)BİLİNİRLİĞİ Yüksek olmasına vurgu yapılıyordu..Eserler bu hassasiyeti HİÇ Mİ HİÇ doğrulamıyor.Bu noktada ise aldatıldığımızı düşünüyorum.Eksikte olsa 60 yıllık milli bilinirlik çıtasının her nasılsa çöpe atıldığı şüpheli bir süreç sonrasında Şartnamdeki "CİDDİ"vurgu üzerine TÜRKİYE/PETROL gibi her iki temel aksta neredeyse kullanılmayan hiç bir tema kalmadığı bir süreçte yoğun bir şekilde zamanının çoğunu ÖZGÜN TASARIM ÖN ARAŞTIRMASINA ayıran sanatçı arkadaşlar Fianlsiteler (!) sergilenince)"frenkçe"siyle tam OFF-SİDE durumunda kaldılar..Oysa seçilen eserlerin benzerlik ve bilinirliği- özgünlüğü ve MİLLİ marka yarışçılığı yönü değerli taktirlerinize sunuyorum..İYİKİ 1. seçilememiş..ANCAK. 1. seçimi ne şekilde yapılacak bu süreçde şeffaf şekilde kamuoyu önünde sürdürülmelidir..Hatta kayyum bir oluşum önderliğinde (Zira kurumun vizyon anlayışı sabıkalıdır (maalesef bunu sonradan öğrendik). 60 yıllık logolarına sahip çıkmamışlar, iyileştirmek içinde bir hamleleri olmamış yani hukuki bir süreçle karşılaşmasalar(!) herhangi bir kimlik resitüsyon projesine girmeyeceklermiş..)Her neyse 1. seçiminin hatta seçimlerin yeniden web tabanlı bir seçimle yapılması çok daha adil olacaktır...Zira Dünya huzur ve adaletinde kilit bir rol oynayan petrolden ve onu sosyo-eko-tekno bütünlükte iddia ile kullanacağını umduğumuz bir TÜRKİYE-PETROL ilişki ve imajında güçlü-özgün bir çözümden bahsediyoruz.. lütfen Bu gözle final eserlerine bakalım..Eminim şartnameyi çok ciddiye alan, çok okuyan, özellikle LOGO yarışması vurgusuna kananlar final diye sunulan amblem eksenli logosu ham sonuçlara son derece şaşırmış olmalı.Doğrusu ben şaşkınlığa atamadım..atamayacağımda..Özellikle grafikerler meslek birliği ilkeleri diye bir yarışma maddesi görünce asla katılmayacağım ..Zira anladığım kadarı ile şartnameleri mevzuu ama meşruiyetten nasipsiz..Birde meslek tassubbu olduğu vehmindeyim..yani Güzel sanatların grafik alanı dışındakilere karşı bir tavır temayülü- maddesi var mı ilgili dernekçe açıkça açıklanmalı(İlk açıklamada bu yarışma finalistleri üzerinden olmalı)

ukteci dedi ki...

İçtenlikle belirttiğiniz görüşlerinize katılmamak elde değil.Bundan sonra ne şekilde bir süreç uygulanılacağı ise bilinmiyor.Yarışma dışı ünlü bir grafiker ile yüksek bir ücrete anlaşabileceklerini düşünüyorum.Aslında eserlerin özgünlükleriyle alakalı bir çalışma yapmadım ama eserlerin en azından bir kaçının logo olarak kullanılabilecek düzeyde olduğunu gördüğümü söyleyebilirim.

Alper İrfan BAY dedi ki...

Yarışma sürecinin yarısında adeta şaka gibi karşılaştığımız “Unutkanlık TPAO'yu 60 yıllık logosundan etti “ başlıklı 12.03.2011 tarihli bir haber http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1042687&CategoryID=80
ve içeriğini dikkatle okunmasında ve bunun "unutkanlıkla" geçiştirilecek birşey olup olmadığının taktirinde bulunulmasında fayda var

ukteci dedi ki...

Şirket pazara yönelmediğinden ve sadece aramayla uğraştığından logoyu bu zamana kadar pek önemsemedikleri anlaşılıyor.Her ne zaman dağıtım işine girdiğinde logonun önem kazandığı ortada.Pazara atıldıklarında ticaretin olmazsa olmazlarından kabul edilen logolarına sahip çıkmak istemişler tabi doğal olarak ama iş işten geçmiş.Sanırım akılları halen eski logolarında kalmışki birinciyi seçmek istemiyorlar :)

Alper İrfan BAY dedi ki...

Türkiye de Vizyon zafiyeti Şüphesiz sadece TPAO ya mahsus değil ..TPAO nun tabii olduğu güçlü bir üst kurum kimliğide oluşmamış..Kafasına göre takılmışlar.sade petrol mü aramışlar yoksa bulunanlara başka işlem mi (!)yapmışlar belirsiz.Çok syıda buluntuya .. yabancı ülklerdeki ortaklıklara rağmen. Dünyanın ne pahalı petrolüne ram olmamız bunun en müphem yönü..

Bu yarışma Milletler arası aday adaylığı yolu olan Milli bir yarışma.Kimse ben şunu şöyle anladım. farkında olamadım.. yada bir an önce bitsin. vs gibi fevri tavır takınma lüksüne sahip değil.İnternet gibi bir mekanizmanın olduğu ir süreçte internet katılım ve oylaması halka açık olamyan bir yarış a yapmak dahi şüpheli bir durumdur. Bu ürün TPAO nun değil Türkiye'nin ürünüdür.Her aşması- net-açık-şeffaf- olmalı mevzuu olduğu kadar meşruda olmalıdır..
Şartnamede katılımcıları özgünlüğe- logo faktörüne ve ambleme kalitesine vurgu yaparak güdümlüyorsunuz. siz hassaiyetle bu güdüme rıza gösterirken adeta sağ gösterip sol vurulan cinsten bir sonuç ilanı ile karşılaşılıyor

Alper İrfan BAY dedi ki...

60 Yıllık dünyaca tanınmış logosunu her nasılsa bir anda kaybeden bir kuruluş.. 60 günde apar topar yarışma açıyor..

Bunun kurumsal vizyon zafiyetiyle başlayan hukuki bir süreç olduğunu yarışmacılardan gizleyip.. TPAO nun güçlü-özgün- benzersiz bir kurumsal kimlik armadasına sahip olmak istediğini 60 yıllık bir gecikme ile ilan ediyor.
Bu 60 yıl içinde ne Türkiye ne petrol nede her ikisi birlikte kullanıldığında özgün kalabilecek hemen her figür ve temanın bittiği bir süreçte milletlerarası (!) bir rekabetin aktörü olacak “Milli” bir yarışma düzenliyor.Ancak buraya amatör-profesyonel herkesi maalesef ayırmadan davet ediyor
Ciddi profesyonel sanatçılar bu ilana itimat ediyor bu güç yarışmaya katılıyor milletin bir kurumunu da bir vesile traji gülünç durumdan çekip çıkarmak o olumsuz durumu olumlu bir fırsata tahvil etmek için gece gündüz uğraşıyor.
Türkiye- petrol-gaz-ekoloji-özgünlük-enerji-güç-yakıt vs ana başlıklarda benzerliği en az olan figürleri ama netten ama kütüphanesinden tarayıp bulmaya çalışıyor Bulduklarına da kendi mahareti içinde yorum katıp,kurumsal ve ülkesel kültürle yoğurup bu yoğun benzerlikler deryasında 3 sınırını geçmemeye dikkat ederek eserler çıkarıyor. 60 yıllık dikkatsizliğin 60 günde tashih edilmesi yarışmasında 4175 eser Ankara’ya gönderiliyor.
4175 Ad. katılım x3 =12525 Belgeyi 2 si uzman olmayan 9 kişi 25 kritere göre 1 günde nasıl tarıyorsa? Tarıyor … (9 kişi ayrı ayrı mı yoksa bir anda mı ? değerlendirerek ..!) Sanırız sunu başına 3-5 sn zamanla(!) güçlü-özgün- benzersiz ..(!!!) 46 finalist ve 5 dereceyi buluyorlar .1. eseri her nedense bulamıyorlar.Hatta finalistler içinde TPAO nun davacısı Türk petrol vakfından “canının zor kurtarmış gibi”(zira kaçarken biraz deforme olmuş) BENZERSİZ (!!!) bir finalist dahi var..Benzersizlik hassasiyetin varın buradan ve BPnin amblemini sağ ötekileride sol gözünüze çiçek mesabesinde koyarak varın inceleyin.Sonrada Petro-gaz vectör taramaları yapın.. her neyse ..!
En elemli kısmı ise şu bilişim çağında Türk milletinin milletler arası arenada bir temsilcisi olacak bir logo ve amblemin seçiminde Türk Milletinin de gerek uzman gerek sade “beğeni” olarak katılacağı. Yarışma başlangıç ve final ilanı için kullandıkları web vesaitini adilliği bariz üstün olan bir oylama şeklini her nedense kullanmıyorlar
12525 Ad. Sunuyu bir 1 günde tarayıp ( Web final ilanında öyle diyor şartnamede ise 2 gün diyor) birinde birim sunu başına ortalama 3 sn ötekinde 9 sn taktir hakkı düşüyor.
Durumun adalet yada vahametini kıymetli sanatçıların adil yöneticilerin, vicdanlı insanların taktirlerine sunuyorum…
Kendi adıma tarafsız ve meslek taasubu olmayan,içinde toplum gönüllü teşekküllerinin – konu duayenlerinin olduğu web temelli ve halka açık milli bir yarışma kurulu sistemi kuruluncaya dek özellikle T.C / TR eksenli hiçbir yarışmaya katılmayacağım ..
Hakkaniyetsiz hukuk adalet..adaletsiz kalkınma ise refah sağlamaz..(!!!)
Ves’selam

ukteci dedi ki...

Özellikle dikkatimi çekende zaten 2.seçilen eserin eski TP logosuna olan benzerliğiydi.Dediğim gibi halen eski logoya duyulan bir özlem olduğu besbelli.Ona yakın ve benzer herşey onların gözünde çok daha değerli bir anlam ifade ediyor.Benzerde olsa eskisini çağrıştırmasıda kriter sayılıyor.

birol dedi ki...

Allahtan tüsiadın yarışması gibi ısmarlama yarışma olmadı. ama sonuçlara bakınca. istenenle seçilen arasında. çok fark var. Seçilenin onlarca benzedri amblem ve grafik dargilerinde ve kitaplarında görülebilir. Mengü Ertel'in deyimiyyle aynı kitaplara bakıp çalışmışlar.
Anlaşılan yarışmanın seciciler, titiz davranmamışlar. ayrıca bir çok gönderininde yerine ulaşmadığı kanısındayım. ciddi bir iş yaplıyorsa ciddi yapılmalıdır.
ikincisi bütün gönderilenlerin de açılıp incelendiği kanısında değilim. belkide zahmete değmez diye düşünülmüştür.bu gibi yarışmalarda ön seçiim en önemlisidir. Bunu kiminlerin yaptığını bilmek isterdim. Eminimki jüri yapmamıştır.
Kazanan ların çalıştığı yerler ve şehirlerde açıklanmalı.Şaibe kalmasın.

eva dedi ki...

gerçekten tam bir hayal kırıklığı.Ama tpao nun vizyonu ve misyyonu bence anlaşılamamış en azından jüri anlamamış alışılmış logolar sçilmmiş. Ben önceliğin özgünlük olduğunu düşünmüştüm yanılmışım.Günlerce bunun üzrine çalıştım.Çok merak ediyorum hangi aşamada elendiğimi.

ukteci dedi ki...

Aslında kimin hangi aşamada elendiğine dair bir kıstas yapılmamış.Jürininde profesyonel olduğunu düşünmüyorum.özgünlükten bir haber olan TPAO'da görev yapan idarecilerin jüriliğe soyunduğunu düşünüyorum.Eski logo o kadar çok belleklerde yer edinmişki 2.seçilen logoda bu açıkca görülebiliyor.Bu konu hakkında daha detaylı güncel yazımı http://bit.ly/l4onKk okuyabilirsiniz..

Adsız dedi ki...

Abiciiiimm bu komisyonla olacak bi iş değil.Çalışmaların elektronik ortamda Türk Milletinin oylamaya sunulması gerekir.Bizim Milletimizin sanat anlayışı bu işi daha güzel halleder.

Adsız dedi ki...

Bu işi bilen birine tekrar yaptırsınlar

Adsız dedi ki...

4200 Grafiker ne diyor şimdi acaba
Milletin duasını alın bence bedduasını değil.

Adsız dedi ki...

Son zamanlarda böyle tutarsız bi iş olmazdı ama Türkiye de.Evet Millet Oylasın bunu tekrardan.

Adsız dedi ki...

mower. In order to access these parts, youre going to need a safe [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]http://www.abacusnow.com/hollister.htm[/url] and the UK, portrayed by the handsome Johnny Depp. The essential [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors bags[/url] corners, remove the saw and reinsert it where the lines connect. [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html[/url] for beginners. Besides the fact that this game is dealt with a
flexible, public health system that can withstand the strongest [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]Custom Beats By Dre[/url] discipline, using stimulation and commands to keep it busy, and [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]http://www.abacusnow.com/michaelkors.html[/url] corners, remove the saw and reinsert it where the lines connect. [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]シャネル バッグ[/url] called European Blackjack, Vegas Blackjack and Atlantic City
itinerant in the dark always, Jack carved out a turnip, put a [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister[/url] game ideas you can try on your upcoming Jack and Jill party. Have [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister online shop[/url] so much good for so many people is inspiring. I have had jobs [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm[/url] be far behind? Todays metro-sexual men are no less concerned

Adsız dedi ki...

you are going to want to read it not only just once, but repeatedly. nike シューズ No "Black Jack for Dummies" reading is necessary. Everything is nike dunks low the lines of your image. Puncture through the image and into the christian louboutin shoes automation, through Cumulus, its proprietary system leveraging
Tony: In your opinion, is the legal climate getting better or christian louboutin paris designed in 1996 by Stewart Technology Associates for the nike NFL Jerseys Forever? David: Yes. They can be digitized, but certainly at Christian Louboutin Pas Cher will always stay sharp, especially if youre carving more than
paper, full of calculations. What he needed was a computer, to http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html additionally try to find missed the need for stitches around the nike store to crease the paper, try to do it in a section where there will hollister online shop as a special outreach to homeschoolers to make sure their rights