Paris ve Londra'da Beş Parasız


Yayınevi : Can Yayınları
Yazar : George Orwell
Çeviri : Berrak Göçer

İngiliz yazar George Orwell'in Can Yayınlarından yeni çıkan -1984,Burma Günleri ve Aspidistradan sonra- bu eserinde fakirlik ,sefalet ve hayatın zorlukları birlikte anlatılmaktadır. Esasında kitabı ve konusunu Jack London'un daha önce incelediğimiz ''Uçurum İnsanları'' isimli eseriyle özdeşleştirebiliriz. Yazarın kendi hikayesini kaleme aldığı bu kitapta Paris'te ortaya koyduğu lokantacılık deneyiminin getirdiği fukarılığın sebepleri ve sonuçları üzerinde durur. Lokantacılıktan sonra otelcilik işine el atarak bulaşıcılık ve ayakçılık gibi işler yapar. Bu mesleklerin zorluğuyla o dönemin getirdiği ekonomik zorlukların insanları sokaklara düşürdüğüne değinir. Hayatın olağan akışı mesleki zorluklardan ziyade insanları belli bir kalıpta zapt etmeye çalışan burjuvaların eğilimlerinde yatmaktadır ki en azından yazar öyle düşünmekte. Bunaltıcı, sıkıcı ve monoton hayatın getirdiği sıkıntılar üzerinde durur. Yazarın Paris maceraları bu şekilde tek düze devam eder. Ayrıca anlatılan bazı gülünç parodiler kitapta ki iç karartıcı hengameyi ortadan kaldırmış. Paristen sonra ki durağı olan Londra'da ise tek düze bir berduşluk yaşar. Sokaklarda dilenen ve parklarda uyuyan insanları anlatır. Fıçı diye tabir ettiği düşkünler evinin acımasızlığı üzerinde anlatılar yapar. Bu hayatın getirdiği sebepler üzerine çıkarımlarda bulunarak İngiliz yasalarını eleştirir ve yapılmasını istediği bir yol haritası çizer. Kısacası hayatın zorluklarını etkileyici bir şekilde anlamak için birebir bir kitap diyebilirim. Alıntılara geçecek olursak ;

“Şık bir otel özetle, iki yüz kişi aslında istemediği şeyler için yolunabilsin diye yüz kişinin saçını süpürge ettiği yerdir.”

 “Kir ayrımcıdır, iyi giyimli olduğunuzda sizi rahat bırakır ama yakalığınız kaybolunca dört bir yandan üstünüze üşüşür!!!” 

''Bir köle demiştir Marcus Cato, uyumadığı her an çalışmalıdır. Ayaktakımı öyle aşağılık bir yaratıktır ki boş vakti kalırsa tehlike arz eder''

“Fransız aşçı kendi içmeyeceği çorbaya tükürür” 

''Yahudi'ye güveneceğine yılana güven, Yunana güveneceğine Yahudi'ye güven fakat Ermeni'ye asla güvenme''

Yazar Hakkında ;

George Orwell, asıl adı ile Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, Londra) , 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother (Büyük Birader) kavramı ile tanınır. Eserlerinde yer alan netlik, zeka, sosyal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizm'e karşı duruşu onun imzası niteliğindedir. 21 Ocak 1950 tarihinde Londra'da hayata veda etmiş.

0 yorum: