AKP Hükümetinin Bakanlık Performansları


2002 yılından beri 10 yıldır iktidarda bulunan AKP hükümetinde görev yapmış bakanlıkların aşağıda kısaca performans değerlendirmesini bulabilirsiniz.Neden AKP %50 oy alıyor nerede yanlış nerede doğru yapıyor.? Halkımız yapılan hizmetlerin değerlendirmesini neye göre yapıyor.? Oy artışlarının altında yatan gerçekler neler? Tarafsız sıradan bir vatandaşın gözünden izlenimler...
Adalet Bakanlığı;
Ergenekon ve Balyoz davalarında halktan genel olarak destek bulsada uzun süreli tutukluluk halleri ve özel yetkili mahkemeler sebebiyle son dönemlerde tepki görüyor.Cezaevi şartlarının iyileştirilmemesi ve savcılar arası uyuşmazlık gibi konularda başarılı olduğu söylenemez.Adalet sistemi ileriye dönük çok büyük bir gelişim göstermedi.Adalet mekanizması çıkarılan yasalarla siyasallaşma boyutuna getirildi.Tutuklu gazeteciler buna örnek gösterilebilir.Genel kanı olarak olumlu değil.Adalet sistemini tek taraflı siyasi malzeme olarak görüyor ve şeffaflaşma sağlanmıyor.
İçişleri Bakanlığı;
Özellikle 1 Mayıs gösterileri ve bazı partilerin gösteri yürüyüşlerinde polisin göstermiş olduğu orantısız güç sebebiyle tepki çekiyor.Ülke içindeki terör eylemleri durdurulamıyor.Şiddeti ülkeden bir türlü bertaraf edemeyen bir bakanlık var.Ayrıca İçişleri Bakanının gaflarını ise yazmaya gerek yok.Genel kanı hiç olumlu değil.
Sağlık Bakanlığı;
En çok övgüyü hak eden bir kaç bakanlıktan biri.Sağlık sisteminde köklü değişiklikler yapıldı.Eski ve köhnemiş yapı değiştirilerek yepyeni bir dinamizm sağlandı.Hastaneler tek tek elden geçirilerek günümüz şartlarına uygun hale getirildi.Hastanelerin çoğu eksiği tamamlandı.Vatandaş artık saatlerce sırada bekleme endişesi taşımadan muayene ve tedavi olabiliyor.Hizmet gerçekten bu yönde olumlu ilerliyor.Genel kanı gayet olumlu..
Milli Eğitim Bakanlığı;
Özellikle son dönemlerde sınavlarda yapılan kopya olayları sebebiyle başı bir hayli ağrıdı.Kopya olaylarının önüne geçilemedi.Eğitim sistemi ise halen yerinde sayıyor.Her sene değiştirilen puanlama sistemleri karmaşıklık yaratıyor.Eğitim sürelerin değiştirilmesi ,sınav sayılarının her sene değiştirilmesi tepkiyle karşılanıyor ve velilerin kafasını karıştırıyor..Kısaca eğitim halen hiç bir anlamda rayına oturtulamadı.
Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı;
Övgüyü hakeden Bakanlıklardan en önde geleni.Ülkemizde ulaşımın gelişiminde gösterdiği katkılar gözardı edilemez.Özellikle otoyol ,duble yollar ve tali yollarla ulaşım geliştirildi.Karayollarından ziyade hava yollarındaki gelişmelerde üst seviyede.Özellikle İstanbulda yapılan metrolar,köprüler ve tüp geçit projeleriyle sorun minimum seviyelere indirgendi.Eskiden ülke çapında sıkça yaşanan ve can kayıplarına yol açan trafik kazaları gözle görülür seviyede azaldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesini aldığı yeni otobüsler gayet memnuniyet verici.Ayrıca internetin ülke çapına yayılmasına katkısı büyük oldu.Genel kanı gayet olumlu..
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı;
Hidroelektrik ve Nükleer tesis projeleri olumlu.Eski döneme göre neredeyse İstanbulda hiç elektrik kesintisinin olamaması Bakanlığın bir başarısı olarak görülebilir.Artık kendimize yetecek seviyede enerji kaynaklarımız mevcut ve bu konuda hassasiyet gösteriliyor.Doğalgazı dışardan almamızın getirdiği mali külvet yüksek olsada Bakanlığın sorunun giderilmesine yönelik adımları iyi seviyede.Ayrıca Azerbaycan ile yapılan enerji antlaşmalarıyla yakında doğalgaz ülkemizde işletilecek.Genel kanı olumlu.
Milli Savunma Bakanlığı;
Terörle mücadelede başarısız kaldığı söylenebilir.Her geçen gün gelen şehit haberleri ile terör sorununun askeri müdahalelerle başarısızlığa uğraması olumsuzluk yaratıyor.Ayrıca Uludere yaşanan ölüm olaylarıda bölgeyi karıştırdı.Savunma sanayisinin gelişimi ileri yönde fakat mesele terör olunca sınıfta kaldığı söylenebilir.Genel kanı olumsuz..
Dışişleri Bakanlığı;
Ahmet Davutoğlunun çok iyi bir diplomat olduğu aşikar.Birebir ilişkiler oldukça başarılı fakat Bakanlığın genelini değerlendirecek olursak pek başarılı dış politika izlenmiyor.Komşu ülkelerin düşmanlığını kazanma yönünde adımlar atılıyor.Başbakanlığın yönlendirmesiyle bir dış politika izleniyor.Dışişleri Bakanlığının kendi karar alma mekanizması yok.Bu da dış politikada yanlış adımlar atılmasını sağlıyor.Genel kanı kesinlikle olumsuz ..
Ekonomi Bakanlığı;
Başarılı bakanlıklardan biriside Ekonomi Bakanlığıdır.Ekonomi ve milli gelir son 10 yılda sıçrama yaptı.Türkiye en hızlı büyüyen ülkeler klasmanında birinci sıraya oturdu.Tabi bunda koalisyonsuz hükümetin verdiği güven yatıyor.Türkiye her geçen gün daha fazla büyüyor.Ekonomi bakanlığı bu yönüyle gayet başarılı işler yaptı.Genel kanı gayet olumlu seyrediyor.
Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı;
Büyüyen iş hacmiyle ileriye doğru ilerleme var.Her geçen gün azalan işsizlik iyi yönde.Ekonominin vermiş olduğu güven işsizliğide bir nebze olsun azalttı.SGK da gayet düzenli işleyen bir kurum haline getirildi.Genel kanı olumlu..
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı;
Ekonomiyle birlikte sanayidede iyi gelişmeler gözleniyor.Yurtdışından gelen sermaye ile yeni işyerleri açıldı ve işsizlikte azalma görüldü.Türkiyede sanayi hergeçen gün ilerliyor.Ticaret hacmide fena sayılmaz.Genel kanı olumlu..
Maliye Bakanlığı;
Parasal yönden TL dolar karşısında değer kaybetsede maliye bütçe planlamasında gayet başarılı görülüyor.Dış açık fazla olsada IMF ye olan borçlar kapanmaya yakın bir seviyede.Maliye Türkiyenin dış borcunu önemli bir düzeyde eritti.Merkez Bankasının yönetim anlayışıda olumlu bir izlenim bırakıyor.Genel kanı olumlu..
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı;
Tarım alanında maalesef şu istenilen seviyede bulunulmuyor.Halen ürettiğimizin çoğunu ithal ederek karşılıyoruz.Köylüye gereken destek sağlanamıyor.Büyük ve küçük baş et fiyatlarıda halen çok uçuk bir düzeyde.İthal edilen et bile pahalılığı engelliyemedi.Genel kanı olumsuz..
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı;
TOKİ gayet iyi bir iş çıkararak bir çok konut kazandırdı.Hemen hemen her ile toplu konutlar yapıldı.Son Samsun sel felaketiyle TOKİ tepki çekti.Fakat buna rağmen TOKİ önemli katkılar sağladı.Ülkeyi şantiye alanına çevirdi.Genel kanı olumlu sayılabilir...

0 yorum: