Suriye'yi Kimler Nasıl Yönetiyor..

BEŞŞAR ESAD: DEVLET BAŞKANI

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad 1965'te doğdu. Başkent Şam'da Fransız-Arap okulunda eğitim alan Beşşar Esad daha sonra tıp eğitimi aldı. 1991 yılında göz doktoru olmak için İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti.

Siyasete hep uzak duran Beşşar Esad'ın talihi 1994 yılında kardeşi Basil Esad trafik kazasında hayatını kaybedince tamamen değişti. Kardeşinin ölümünün ardından Suriye'ye geri çağrılan Beşşar Esad, babası Hafız Esad'ın halefi olarak yetiştirilmeye başlandı.
Hafız Esad 2000 yılında hayatını kaybedince Beşşar Esad devlet başkanı oldu. Beşşar Esad'ın reformlar yaparak ülkesini değiştireceği beklentisi vardı. Esad ekonominin liberalleşmesi için önemli adımlar attı ancak siyasi alanda reform yapmadı ya da yapamadı. Suriye'deki mevcut elit, siyasal reformlar aracılığıyla iktidarı kaybetmekten korkuyordu. Esad 2005 yılında "Şam Baharı"nı bitirerek, muhaliflere baskıyı arttırdı. Arap Baharı'nın başlamasıyla birlikte iktidarı kaybedeceği korkusuna kapılan Beşşar Esad, gösterileri şiddetle bastırmaya çalıştı. Son 11 ayda 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve Esad'ın tahtı bugün her zamankinden daha fazla sarsılıyor.

MAHİR ESAD: KİRLİ İLİŞKİLERİN ADAMI
Suriye'deki birçok katliamdan onun sorumlu olduğu iddia ediliyor. Ülkedeki muhalefeti bastırmak için ordunun düzenlediği bazı operasyonlara bizzat katıldığı ve bazı muhalifleri kendi elleriyle infaz ettiği ileri sürülüyor. 1968 doğumlu Mahir Esad, Suriye Ordusu'nun özel birlikleri olarak bilinen 4. Bölüğün komutanlığını yapıyor. Mahir Esad ayrıca 12 bin kişiden oluşan Cumhuriyet Muhafızları'nın da komutanlığını üstlenmiş durumda. Bu özel birlik daha çok Alevi kökenli askerlerden oluşturuldu.
Mahir Esad, 1999 yılında aile içi bir tartışma esnasında eniştesi ve aynı zamanda Suriye istihbaratının bir numaralı ismi olan Asıf Şevket'i karnından vurarak yaraladı. Mahir Esad, 2008 yılında başkent Şam'ın yakınlarındaki Saidnaya cezaevindeki isyanı kanla bastırdı. Esad ayrıca muhalifleri terörize etmek için kurulan Şahiba milislerini de gizlice yönetiyor.

RAMİ MAKLUF: AİLENİN PARA KASASI
Esad Ailesi'nin para kasası olarak biliniyor. Beşşar Esad'ın teyzesinin oğlu olan Rami Makluf, Suriye'de "Bay yüzde 5" olarak tanınıyor. Suriye'de iş yapmak isteyen bir işadamının kazancının yüzde 5'ni Rami Makluf'a rüşvet olarak vermek zorunda olduğu iddia ediliyor.

Suriye'deki cep telefonu operatörü Syriatel'in sahibi olan Rami Makluf ayrıca turizm sektöründen bankacılık sektörüne kadar birçok alanda faaliyet gösterdiği biliniyor. Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yaptırım uyguladığı isimlerden biri de Rami Makluf

ASIF ŞEVKET: İSTİHBARATIN BAŞI
Hafız Esad'ın kızı Büşra Esad'la evli olan 1950 doğumlu Asıf Şevket, Suriye istihbarat örgütünün başkanlığını yürütüyor. Orta sınıf bir Nusayri aileden gelen Şevket, Şam Üniversitesi'nde hukuk okuduktan sonra 1970'lerin sonunda Suriye ordusuna katıldı. Büşra Esad ile evlenene kadar sıradan bir ordu kariyeri olan Şevket'in evlilikten sonra ordu içerisindeki yükselişi hızlandı.
Aynı zamanda Suriye Genelkurmay Başkanlığı yardımcılığı görevini de üstlenen Asıf Şevket, Beşşar Esad'la iyi ilişkilere sahip olmasına rağmen, Mahir Esad'la yıldızı hiçbir zaman barışmadı. Mahir Esad, eniştesi Asıf Şevket'i 1999'de bir tartışma sırasında karnından vurdu. Buna rağmen Asıf Esad'ın kayınbiraderi Mahir Esad'la birlikte Lübnan eski başbakanı Refik Hariri suiskatını organize ettiği iddia edildi. Bu nedenle ABD 2006 yılında Asıf Şevket'a ait banka hesaplarını ülkesinde dondurdu. Esad Ailesi'nin kızları Büşra Esad'ın Asıf Şevket'le evliliğine karşı çıktığı da biliniyor.

ENİSE ESAD: SON SÖZÜ SÖYLEYEN KİŞİ
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın annesi Enise Esad'ın oğlunun üzerinde büyük bir etkisi olduğu iddia ediliyor. Kocası Hafız Esad 2000 yılında öldükten sonra kamuoyu karşısına pek çıkmadı. Suriyeli muhaliflere göre, kapalı kapılar ardında son sözü her zaman Enise Esad söylüyor.
Enise Esad, oğlu Beşşar Esad'ın Sünni Esma Esad'la evlenmesine de şiddetle karşı çıktı. Enise Esad'a göre, Londra'da doğan ve Batı kültürüyle yetişen Esma Esad kendi ailesine fazla yakışmıyordu. Hafız Esad'ın ölümü sonrası First Lady unvanını sürdürmek için Enise Esad'ın Esma Esad'la iktidar yarışına girdiği de iddia edildi.

ESMA ESAD: AİLENİN GÜLEN YÜZÜ
Esad Ailesi'nin gülen ve aynı zamanda halkla iletişim kuran yüzü. Esma Esad 1975 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da doğdu. Göz doktoru olmak için Londra'ya giden Beşşar Esad'la burada tanıştı. İngiltere'nin saygın üniversitesi King's College'da Fransız edebiyatı ve enformasyon eğitimi alan Esma Esad, Beşşar Esad'la evlenmeden önce Londra'da yatırım bankacısı olarak çalıştı.

Beşşar Esad'ın 2000 yılında devlet başkanı olmasından kısa bir süre sonra Şam'a yerleşen Esma Esad, aynı yıl içinde Beşşar Esad'la evlendi. ÜÇ çocuk sahibi olan Esma Esad'ın Suriye'de siyasi reformlar için kocasını teşvik ettiği ancak bu konuda pek başarılı olmadığı belirtiliyor. Suriye'de şiddet olaylarının başlamasının ardından Esma Esad'ın çocuklarıyla birlikte yurtdışına kaçtığı da iddia ediliyor.

RIFAT ESAD: HAMA KATLİAMININ MİMARI
Hafız Esad'ın kardeşi olan Rıfat Esad ismi 1982 yılındaki Hama katliamıyla anılıyor. Hama'da 30 bin kişinin katledildiği operasyonun emrini Rıfat Esad verdi. Rıfat Esad, ağabeyi Hafız Esad'ın ölümünden sonra iktidara geleceğini düşünüyordu ancak Hafız Esad buna izin vermedi. Beşşar Esad'ın devlet başkanı olmasıyla birlikte rejim üzerindeki etkisi azaldı.

BÜŞRA ESAD: AİLENİN İSYANKAR KIZI
Hafız Esad'ın tek kızı olan Büşra Esad 1960 yılında doğdu. Eczacılık eğitimi alan Büşra Esad'ın kardeşi Beşşar Esad üzerinde önemli bir etkisi olduğu iddia ediliyor. Büşra Esad, 20'li yaşlarında 5 çocuk sahibi Asıf Şevket'e aşık oldu. Ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen Asıf Şevket'le evlenen Büşra Esad, kocasının ordu içinde hızla yükselmesini de sağladı. Suriyeli muhalifler, Büşra Esad'ı siyasi reformlara karşı çıkan biri olarak tanımlıyor.

2 MİLYAR DOLAR SERVETİ VAR
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İsviçre'deki bankalarda 2 milyar doları olduğu haberleri Batı medyasında sık sık yer alıyor.

ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇİRİLDİ
Beşşar Esad, babasının koltuğuna oturmak için Londra'da Şam'a çağrıldıktan sonra özel bir eğitimden geçirildi. Esad bir askeri tatbikatı izlerken görülüyor.

BİRLİKTE KAMUOYU ÖNÜNE ÇIKMIYORLAR
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Londra doğumlu eşi Esma Esad, ülkesinde düzenlenen yardım kampanyalarında hep ön sırada yer aldı. Ancak isyan başladıktan sonra kamuoyu önüne çıkmadı. Çocuklarıyla birlikte yurtdışına gittiğini savunanlar bile var.

0 yorum: