AKP Hükümetinin Bakanlık Performansları
2002 yılından beri 10 yıldır iktidarda bulunan AKP hükümetinde görev yapmış bakanlıkların aşağıda kısaca performans değerlendirmesini bulabilirsiniz.Neden AKP %50 oy alıyor nerede yanlış nerede doğru yapıyor.? Halkımız yapılan hizmetlerin değerlendirmesini neye göre yapıyor.? Oy artışlarının altında yatan gerçekler neler? Tarafsız sıradan bir vatandaşın gözünden izlenimler...
Adalet Bakanlığı;
Ergenekon ve Balyoz davalarında halktan genel olarak destek bulsada uzun süreli tutukluluk halleri ve özel yetkili mahkemeler sebebiyle son dönemlerde tepki görüyor.Cezaevi şartlarının iyileştirilmemesi ve savcılar arası uyuşmazlık gibi konularda başarılı olduğu söylenemez.Adalet sistemi ileriye dönük çok büyük bir gelişim göstermedi.Adalet mekanizması çıkarılan yasalarla siyasallaşma boyutuna getirildi.Tutuklu gazeteciler buna örnek gösterilebilir.Genel kanı olarak olumlu değil.Adalet sistemini tek taraflı siyasi malzeme olarak görüyor ve şeffaflaşma sağlanmıyor.
İçişleri Bakanlığı;
Özellikle 1 Mayıs gösterileri ve bazı partilerin gösteri yürüyüşlerinde polisin göstermiş olduğu orantısız güç sebebiyle tepki çekiyor.Ülke içindeki terör eylemleri durdurulamıyor.Şiddeti ülkeden bir türlü bertaraf edemeyen bir bakanlık var.Ayrıca İçişleri Bakanının gaflarını ise yazmaya gerek yok.Genel kanı hiç olumlu değil.
Sağlık Bakanlığı;
En çok övgüyü hak eden bir kaç bakanlıktan biri.Sağlık sisteminde köklü değişiklikler yapıldı.Eski ve köhnemiş yapı değiştirilerek yepyeni bir dinamizm sağlandı.Hastaneler tek tek elden geçirilerek günümüz şartlarına uygun hale getirildi.Hastanelerin çoğu eksiği tamamlandı.Vatandaş artık saatlerce sırada bekleme endişesi taşımadan muayene ve tedavi olabiliyor.Hizmet gerçekten bu yönde olumlu ilerliyor.Genel kanı gayet olumlu..
Milli Eğitim Bakanlığı;
Özellikle son dönemlerde sınavlarda yapılan kopya olayları sebebiyle başı bir hayli ağrıdı.Kopya olaylarının önüne geçilemedi.Eğitim sistemi ise halen yerinde sayıyor.Her sene değiştirilen puanlama sistemleri karmaşıklık yaratıyor.Eğitim sürelerin değiştirilmesi ,sınav sayılarının her sene değiştirilmesi tepkiyle karşılanıyor ve velilerin kafasını karıştırıyor..Kısaca eğitim halen hiç bir anlamda rayına oturtulamadı.
Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı;
Övgüyü hakeden Bakanlıklardan en önde geleni.Ülkemizde ulaşımın gelişiminde gösterdiği katkılar gözardı edilemez.Özellikle otoyol ,duble yollar ve tali yollarla ulaşım geliştirildi.Karayollarından ziyade hava yollarındaki gelişmelerde üst seviyede.Özellikle İstanbulda yapılan metrolar,köprüler ve tüp geçit projeleriyle sorun minimum seviyelere indirgendi.Eskiden ülke çapında sıkça yaşanan ve can kayıplarına yol açan trafik kazaları gözle görülür seviyede azaldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesini aldığı yeni otobüsler gayet memnuniyet verici.Ayrıca internetin ülke çapına yayılmasına katkısı büyük oldu.Genel kanı gayet olumlu..
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı;
Hidroelektrik ve Nükleer tesis projeleri olumlu.Eski döneme göre neredeyse İstanbulda hiç elektrik kesintisinin olamaması Bakanlığın bir başarısı olarak görülebilir.Artık kendimize yetecek seviyede enerji kaynaklarımız mevcut ve bu konuda hassasiyet gösteriliyor.Doğalgazı dışardan almamızın getirdiği mali külvet yüksek olsada Bakanlığın sorunun giderilmesine yönelik adımları iyi seviyede.Ayrıca Azerbaycan ile yapılan enerji antlaşmalarıyla yakında doğalgaz ülkemizde işletilecek.Genel kanı olumlu.
Milli Savunma Bakanlığı;
Terörle mücadelede başarısız kaldığı söylenebilir.Her geçen gün gelen şehit haberleri ile terör sorununun askeri müdahalelerle başarısızlığa uğraması olumsuzluk yaratıyor.Ayrıca Uludere yaşanan ölüm olaylarıda bölgeyi karıştırdı.Savunma sanayisinin gelişimi ileri yönde fakat mesele terör olunca sınıfta kaldığı söylenebilir.Genel kanı olumsuz..
Dışişleri Bakanlığı;
Ahmet Davutoğlunun çok iyi bir diplomat olduğu aşikar.Birebir ilişkiler oldukça başarılı fakat Bakanlığın genelini değerlendirecek olursak pek başarılı dış politika izlenmiyor.Komşu ülkelerin düşmanlığını kazanma yönünde adımlar atılıyor.Başbakanlığın yönlendirmesiyle bir dış politika izleniyor.Dışişleri Bakanlığının kendi karar alma mekanizması yok.Bu da dış politikada yanlış adımlar atılmasını sağlıyor.Genel kanı kesinlikle olumsuz ..
Ekonomi Bakanlığı;
Başarılı bakanlıklardan biriside Ekonomi Bakanlığıdır.Ekonomi ve milli gelir son 10 yılda sıçrama yaptı.Türkiye en hızlı büyüyen ülkeler klasmanında birinci sıraya oturdu.Tabi bunda koalisyonsuz hükümetin verdiği güven yatıyor.Türkiye her geçen gün daha fazla büyüyor.Ekonomi bakanlığı bu yönüyle gayet başarılı işler yaptı.Genel kanı gayet olumlu seyrediyor.
Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı;
Büyüyen iş hacmiyle ileriye doğru ilerleme var.Her geçen gün azalan işsizlik iyi yönde.Ekonominin vermiş olduğu güven işsizliğide bir nebze olsun azalttı.SGK da gayet düzenli işleyen bir kurum haline getirildi.Genel kanı olumlu..
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı;
Ekonomiyle birlikte sanayidede iyi gelişmeler gözleniyor.Yurtdışından gelen sermaye ile yeni işyerleri açıldı ve işsizlikte azalma görüldü.Türkiyede sanayi hergeçen gün ilerliyor.Ticaret hacmide fena sayılmaz.Genel kanı olumlu..
Maliye Bakanlığı;
Parasal yönden TL dolar karşısında değer kaybetsede maliye bütçe planlamasında gayet başarılı görülüyor.Dış açık fazla olsada IMF ye olan borçlar kapanmaya yakın bir seviyede.Maliye Türkiyenin dış borcunu önemli bir düzeyde eritti.Merkez Bankasının yönetim anlayışıda olumlu bir izlenim bırakıyor.Genel kanı olumlu..
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı;
Tarım alanında maalesef şu istenilen seviyede bulunulmuyor.Halen ürettiğimizin çoğunu ithal ederek karşılıyoruz.Köylüye gereken destek sağlanamıyor.Büyük ve küçük baş et fiyatlarıda halen çok uçuk bir düzeyde.İthal edilen et bile pahalılığı engelliyemedi.Genel kanı olumsuz..
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı;
TOKİ gayet iyi bir iş çıkararak bir çok konut kazandırdı.Hemen hemen her ile toplu konutlar yapıldı.Son Samsun sel felaketiyle TOKİ tepki çekti.Fakat buna rağmen TOKİ önemli katkılar sağladı.Ülkeyi şantiye alanına çevirdi.Genel kanı olumlu sayılabilir...
AÖF Kredili Sistem Ayrıntıları ve Harf Notu Hesaplama
Açıköğretim Kredili Sistem Hayatımıza Ne Katacak : Açıköğretim(AÖF) Kredili Sistem Nedir?Açıköğretim(AÖF) Kredili Sistem Nasıl Olacak ? 2012-2013 döneminde 4 yıllık işletme ve iktisad fakülteleride dahil olmak üzere açıköğretim sistemi kredili sisteme geçiyor.İşte ayrıntı ve detaylar..
* AÖF Sisteminde kredili sistem uygulamaya sokulacak. Her eğitim dönemi güz ve bahar şeklinde iki dönem olacak ve her dönemin kredi toplamı 30 olacaktır. Önlisans bölümlerinden mezun olmak için 120, lisans bölümlerinden mezun olmak için 240 krediyi tamamlamak gerekecektir.
* Kredili sistemle birlikte her sınıfta branş dersleri haricinde seçmeli dersler olacak böylece, ilgimizi çeken dersleride alarak kendimizi dahada geliştirebileceğiz.
* Dersler Güz ve Bahar şeklinde iki dönem halinde verilecek,
* Bologna Süreci Açıköğretime adapte edilecek ve uygulanacaktır. Yani yurtdışındaki açıköğretim sistemi, Aöf sistemine entegre edilecek.
* 2011 yılında ilk deneme İlahiyat Fakültesinde uygulanan kredili sistem 2012-2013 eğitim döneminde tüm veya üniversitenin belirlediği diğer aöf bölümlerinde de uygulamaya sokulacak.
* Açıköğretimde öğrencilere verilmiş olan tüm ders kitapları yenilenecek ve e-kitap hayata geçirilecek. Sadece isteyen öğrencilere kitap dağıtılacak. ( Böylece kapağını bile açmadığımız kitapları artık alıp eve getirerek yapılan sirafında önüne geçmiş olacaklar. )
* Zor olarak kabul ettiğimiz derslerde anlaşılacak olan Vakıf Üniversitelerinin kampüslerinde yüzyüze eğitim verilecek.
* Bir alt sınıftan başarısız dersi olan öğrenciler, bulundukları sınıfın üstündeki sınıflardan ders alamaz. Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olanlar, bir üst sınıfın derslerine kaydedilir, başarısız ders sayısı ikiden fazla olanlara üst sınıflardan ders verilmez.
* Her ders için en az bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı yapılır.
* Herhangi bir nedenle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilir. Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiç bir dersin sınavına giremez.
* Sınavlarda değerlendirmeler 100 üzerinden yapılır. Başarı notu, yıl içi notları ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun katkılarıyla hesaplanır.
* Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenler dahil her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için telafi sınavı açılmaz. Öğrenciler katılmadıkları sınavlardan sıfır almış kabul edilir.
Başarı notu, Senatoca belirlenen formüllere göre harf notuna çevrilir. Harf notları ve katsayıları şunlardır;
Harf Notu – Katsayı
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 00
Bir dersten CC veya üstünde not alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır;
FF alan o dersi başaramamış sayılır.
CD,DC ve DD alınan dersler, öğrencinin genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde ise başarılmış, 2.00 nin altında ise başarılmamış sayılır.
* MU (muaf) notu; kurumlararası yatay geçiş ile gelen öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda alıp başarmış olduğu ve ilgili birimin yönetim kurulunca muaf tutulması uygun görülen dersler için verilir. Bu not, genel not ortalamasına katılmaz.
* Öğrencilerin başarı durumu “genel not ortalaması (GNO)” ile belirlenir. Genel not ortalamasının hesaplanmasında öğrencinin FF ve DZ aldığı dersler dikkate alınmaz. Genel not ortalaması, öğrencinin almış olduğu bütün dersler için, ortalama hesabına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan harf notunun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesiyle hesaplanır. Anadolu Üniversitesine devam ederken program değiştiren öğrencilerin genel not ortalamasının hesaplanmasında, önceki programda almış oldukları derslerden sadece ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla uygun görülenlerin notları dikkate alınır. Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son harf notu; seçmeli bir ders yerine, başka bir dersin tekrarlanması durumunda ise en son alınan dersin kredisi ve harf notu dikkate alınır. Genel not ortalaması, virgülden sonra iki basamaklı sayıya yuvarlanarak gösterilir.
* Yıl sonu sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları derslerden bütünleme sınavına girer. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl CC nin altında not aldıkları bütün derslerden bütünleme sınavına girer. Bütünleme sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları tekrar hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl bütünleme sınavında CC ninaltında not aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder.
* Duyurulan sınav sonuçları kesin olup, itiraz edilemez.
* Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmaz. Öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinde belirtilen öğrenim süreleri ile sınırlı değildir. Ancak bazı özel programlar süreli olabilir. Bu programlara kayıtlı öğrencilerin öğrenim süreleri program süresiyle sınırlıdır. Kapatılan programlara kayıtlı öğrencilere ise Fakülte Kurulunca mezun olmaları için uygun bir süre tanınır. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilir veya Fakülte Kurulunca belirlenen bir programa yine bu Kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır.
* Bir öğrencinin kaydolduğu programı başarıyla bitirebilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 ve almış olduğu her dersin harf notunun en az DD olması ve öğrencinin Fakültenin öngördüğü diğer koşulları sağlamış olması gerekir. Programı başarıyla bitiren öğrenciye kayıtlı olduğu programın lisans veya önlisans diploması verilir. Lisans programına kayıtlı bir öğrenci isterse ilk iki sınıfın derslerini başarmış ve 2.00 genel not ortalamasını tutturmuş ise, kaydını sildirmiş olmak koşuluyla, önlisans diploması alabilir.
Öğrenciler, Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır:
a) Öğrencinin dersleri bire bir eşleşiyorsa doğrudan intibakı yapılır ve notları mutlak sistemde ise aşağıdaki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür.
Not Aralığı – Harf Notu
84 – 100 AA 4,00
77 – 83 AB 3,70
71 – 76 BA 3,30
66 – 70 BB 3,00
61 – 65 BC 2,70
56 – 60 CB 2,30
50 – 55 CC 2,00
46 – 49 CD 1,70
40 – 45 DC 1,30
33 – 39 DD 1,00
0 – 32 FF 0,00
b) Öğrencinin birden fazla dersi bir derse eşleştiriliyorsa:
1. Bu derslerin notları mutlak sistemde ise önce derslerin kredileri kullanılarak başarı notlarının ağırlıklı ortalaması hesaplanır, sonra bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notu bulunur.
2. Bu derslerin bazılarının notu mutlak sistemde bazılarının notu kredili sistemde ise, önce mutlak sistemdeki notlar bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür, sonra derslerin kredileri ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.
3. Bu derslerin hepsinin notları kredili sistemde ise derslerin kredisi ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp, en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.
* Dikey geçiş yapan öğrenciler Yabancı Dil ile Türk Dili derslerini ön lisans programlarında almış olduklarından, lisans programındaki bu derslerden sorumlu tutulmazlar.
* Öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre başka yükseköğretim kurumlarının eşdeğer eğitim programlarından yatay geçiş yapabilir. Öğrencinin intibakı, geleceği programın derslerinin tamamını başarmış olduğu sınıfın bir üstüne yapılır ve geldiği sınıf ve üstünden ders muafiyeti tanınmaz.
* İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar.
* Genel not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar “Yüksek Onur Öğrencisi”, genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar “Onur Öğrencisi” olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen genel not ortalamasını sağlasalar bile “Yüksek Onur Öğrencisi” veya “Onur Öğrencisi” olarak mezun olamaz.
* Önemli: Bu Yönetmeliğin uygulanmasına karar verilen programların öğrencilerinin genel not ortalamaları, öğrencilerin bu Yönetmeliğe tabi olduktan sonraki harf notları dikkate alınarak hesaplanır ve öğrencilerden, daha önce almış oldukları notları dikkate alınmadan, bundan sonraki yıllarda 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları istenir.
Ancak bu öğrencilerin mezuniyet ortalamaları, daha önceki Yönetmeliğe göre başarmış oldukları derslerin notları 25 inci maddedeki tablo kullanılarak kredili sistemdeki harf notlarına dönüştürüldükten sonra hesaplanır
Geçmiş Gazete ile Nostaljik Haberler..
Eski gazete kupürlerinin derlenmesiyle oluşturulan sitede nostaljik gazete ilanları da unutulmamış. Ben portakalda vitaminken dünyada ve Türkiye'de neler yaşandı, diye merak ediyorsanız bu site tam size göre. Hem okunmamaış gazete yeni sayılır..Siteye buradan ulaşabilirsiniz
Sanal İnternet Piyanosu..
Gerekli notalarla buluşup, istediğiniz her şarkıyı çalabildiğiniz, Bach'tan, Mozart'tan, Cchopin'den birşeyler çalınca kendinizi bi acayip hissettiğiniz, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız internet piyanosu, ülkenin yeni piyanist şantörleri için altyapı tesisi, hadi iyi eğlenceler.Siteye burdan ulaşabilirsiniz..
Suriye'yi Kimler Nasıl Yönetiyor..
BEŞŞAR ESAD: DEVLET BAŞKANI
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad 1965'te doğdu. Başkent Şam'da Fransız-Arap okulunda eğitim alan Beşşar Esad daha sonra tıp eğitimi aldı. 1991 yılında göz doktoru olmak için İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti.
Siyasete hep uzak duran Beşşar Esad'ın talihi 1994 yılında kardeşi Basil Esad trafik kazasında hayatını kaybedince tamamen değişti. Kardeşinin ölümünün ardından Suriye'ye geri çağrılan Beşşar Esad, babası Hafız Esad'ın halefi olarak yetiştirilmeye başlandı.
Siyasete hep uzak duran Beşşar Esad'ın talihi 1994 yılında kardeşi Basil Esad trafik kazasında hayatını kaybedince tamamen değişti. Kardeşinin ölümünün ardından Suriye'ye geri çağrılan Beşşar Esad, babası Hafız Esad'ın halefi olarak yetiştirilmeye başlandı.
Hafız Esad 2000 yılında hayatını kaybedince Beşşar Esad devlet başkanı oldu. Beşşar Esad'ın reformlar yaparak ülkesini değiştireceği beklentisi vardı. Esad ekonominin liberalleşmesi için önemli adımlar attı ancak siyasi alanda reform yapmadı ya da yapamadı. Suriye'deki mevcut elit, siyasal reformlar aracılığıyla iktidarı kaybetmekten korkuyordu. Esad 2005 yılında "Şam Baharı"nı bitirerek, muhaliflere baskıyı arttırdı. Arap Baharı'nın başlamasıyla birlikte iktidarı kaybedeceği korkusuna kapılan Beşşar Esad, gösterileri şiddetle bastırmaya çalıştı. Son 11 ayda 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve Esad'ın tahtı bugün her zamankinden daha fazla sarsılıyor.
MAHİR ESAD: KİRLİ İLİŞKİLERİN ADAMI
Suriye'deki birçok katliamdan onun sorumlu olduğu iddia ediliyor. Ülkedeki muhalefeti bastırmak için ordunun düzenlediği bazı operasyonlara bizzat katıldığı ve bazı muhalifleri kendi elleriyle infaz ettiği ileri sürülüyor. 1968 doğumlu Mahir Esad, Suriye Ordusu'nun özel birlikleri olarak bilinen 4. Bölüğün komutanlığını yapıyor. Mahir Esad ayrıca 12 bin kişiden oluşan Cumhuriyet Muhafızları'nın da komutanlığını üstlenmiş durumda. Bu özel birlik daha çok Alevi kökenli askerlerden oluşturuldu.
Mahir Esad, 1999 yılında aile içi bir tartışma esnasında eniştesi ve aynı zamanda Suriye istihbaratının bir numaralı ismi olan Asıf Şevket'i karnından vurarak yaraladı. Mahir Esad, 2008 yılında başkent Şam'ın yakınlarındaki Saidnaya cezaevindeki isyanı kanla bastırdı. Esad ayrıca muhalifleri terörize etmek için kurulan Şahiba milislerini de gizlice yönetiyor.
RAMİ MAKLUF: AİLENİN PARA KASASI
Esad Ailesi'nin para kasası olarak biliniyor. Beşşar Esad'ın teyzesinin oğlu olan Rami Makluf, Suriye'de "Bay yüzde 5" olarak tanınıyor. Suriye'de iş yapmak isteyen bir işadamının kazancının yüzde 5'ni Rami Makluf'a rüşvet olarak vermek zorunda olduğu iddia ediliyor.
Suriye'deki cep telefonu operatörü Syriatel'in sahibi olan Rami Makluf ayrıca turizm sektöründen bankacılık sektörüne kadar birçok alanda faaliyet gösterdiği biliniyor. Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yaptırım uyguladığı isimlerden biri de Rami Makluf
Suriye'deki cep telefonu operatörü Syriatel'in sahibi olan Rami Makluf ayrıca turizm sektöründen bankacılık sektörüne kadar birçok alanda faaliyet gösterdiği biliniyor. Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yaptırım uyguladığı isimlerden biri de Rami Makluf
ASIF ŞEVKET: İSTİHBARATIN BAŞI
Hafız Esad'ın kızı Büşra Esad'la evli olan 1950 doğumlu Asıf Şevket, Suriye istihbarat örgütünün başkanlığını yürütüyor. Orta sınıf bir Nusayri aileden gelen Şevket, Şam Üniversitesi'nde hukuk okuduktan sonra 1970'lerin sonunda Suriye ordusuna katıldı. Büşra Esad ile evlenene kadar sıradan bir ordu kariyeri olan Şevket'in evlilikten sonra ordu içerisindeki yükselişi hızlandı.
Aynı zamanda Suriye Genelkurmay Başkanlığı yardımcılığı görevini de üstlenen Asıf Şevket, Beşşar Esad'la iyi ilişkilere sahip olmasına rağmen, Mahir Esad'la yıldızı hiçbir zaman barışmadı. Mahir Esad, eniştesi Asıf Şevket'i 1999'de bir tartışma sırasında karnından vurdu. Buna rağmen Asıf Esad'ın kayınbiraderi Mahir Esad'la birlikte Lübnan eski başbakanı Refik Hariri suiskatını organize ettiği iddia edildi. Bu nedenle ABD 2006 yılında Asıf Şevket'a ait banka hesaplarını ülkesinde dondurdu. Esad Ailesi'nin kızları Büşra Esad'ın Asıf Şevket'le evliliğine karşı çıktığı da biliniyor.
ENİSE ESAD: SON SÖZÜ SÖYLEYEN KİŞİ
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın annesi Enise Esad'ın oğlunun üzerinde büyük bir etkisi olduğu iddia ediliyor. Kocası Hafız Esad 2000 yılında öldükten sonra kamuoyu karşısına pek çıkmadı. Suriyeli muhaliflere göre, kapalı kapılar ardında son sözü her zaman Enise Esad söylüyor.
Enise Esad, oğlu Beşşar Esad'ın Sünni Esma Esad'la evlenmesine de şiddetle karşı çıktı. Enise Esad'a göre, Londra'da doğan ve Batı kültürüyle yetişen Esma Esad kendi ailesine fazla yakışmıyordu. Hafız Esad'ın ölümü sonrası First Lady unvanını sürdürmek için Enise Esad'ın Esma Esad'la iktidar yarışına girdiği de iddia edildi.
ESMA ESAD: AİLENİN GÜLEN YÜZÜ
Esad Ailesi'nin gülen ve aynı zamanda halkla iletişim kuran yüzü. Esma Esad 1975 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da doğdu. Göz doktoru olmak için Londra'ya giden Beşşar Esad'la burada tanıştı. İngiltere'nin saygın üniversitesi King's College'da Fransız edebiyatı ve enformasyon eğitimi alan Esma Esad, Beşşar Esad'la evlenmeden önce Londra'da yatırım bankacısı olarak çalıştı.
Beşşar Esad'ın 2000 yılında devlet başkanı olmasından kısa bir süre sonra Şam'a yerleşen Esma Esad, aynı yıl içinde Beşşar Esad'la evlendi. ÜÇ çocuk sahibi olan Esma Esad'ın Suriye'de siyasi reformlar için kocasını teşvik ettiği ancak bu konuda pek başarılı olmadığı belirtiliyor. Suriye'de şiddet olaylarının başlamasının ardından Esma Esad'ın çocuklarıyla birlikte yurtdışına kaçtığı da iddia ediliyor.
Beşşar Esad'ın 2000 yılında devlet başkanı olmasından kısa bir süre sonra Şam'a yerleşen Esma Esad, aynı yıl içinde Beşşar Esad'la evlendi. ÜÇ çocuk sahibi olan Esma Esad'ın Suriye'de siyasi reformlar için kocasını teşvik ettiği ancak bu konuda pek başarılı olmadığı belirtiliyor. Suriye'de şiddet olaylarının başlamasının ardından Esma Esad'ın çocuklarıyla birlikte yurtdışına kaçtığı da iddia ediliyor.
RIFAT ESAD: HAMA KATLİAMININ MİMARI
Hafız Esad'ın kardeşi olan Rıfat Esad ismi 1982 yılındaki Hama katliamıyla anılıyor. Hama'da 30 bin kişinin katledildiği operasyonun emrini Rıfat Esad verdi. Rıfat Esad, ağabeyi Hafız Esad'ın ölümünden sonra iktidara geleceğini düşünüyordu ancak Hafız Esad buna izin vermedi. Beşşar Esad'ın devlet başkanı olmasıyla birlikte rejim üzerindeki etkisi azaldı.
BÜŞRA ESAD: AİLENİN İSYANKAR KIZI
Hafız Esad'ın tek kızı olan Büşra Esad 1960 yılında doğdu. Eczacılık eğitimi alan Büşra Esad'ın kardeşi Beşşar Esad üzerinde önemli bir etkisi olduğu iddia ediliyor. Büşra Esad, 20'li yaşlarında 5 çocuk sahibi Asıf Şevket'e aşık oldu. Ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen Asıf Şevket'le evlenen Büşra Esad, kocasının ordu içinde hızla yükselmesini de sağladı. Suriyeli muhalifler, Büşra Esad'ı siyasi reformlara karşı çıkan biri olarak tanımlıyor.
2 MİLYAR DOLAR SERVETİ VAR
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İsviçre'deki bankalarda 2 milyar doları olduğu haberleri Batı medyasında sık sık yer alıyor.
ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇİRİLDİ
Beşşar Esad, babasının koltuğuna oturmak için Londra'da Şam'a çağrıldıktan sonra özel bir eğitimden geçirildi. Esad bir askeri tatbikatı izlerken görülüyor.
BİRLİKTE KAMUOYU ÖNÜNE ÇIKMIYORLAR
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Londra doğumlu eşi Esma Esad, ülkesinde düzenlenen yardım kampanyalarında hep ön sırada yer aldı. Ancak isyan başladıktan sonra kamuoyu önüne çıkmadı. Çocuklarıyla birlikte yurtdışına gittiğini savunanlar bile var.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)